Recepty

Buchta z jablek Hraběnčiny řezy


Doma zbytek jablek, co už volají o pomoc. Dnes je ideální počasí na koláč, čaj a pohodu. Kynutý závin ti moji moc neocení, listové těsto neumím a ani jsem nekoupila ....takže....budou Hraběnčiny řezy v naturelním podání.
Mám velmi ráda kokosový cukr (není z kokosu, ale z květové šťávy kokosové palmy. Voní a chutná po karamelu a je absolutně vynikající). Krásně jemně obarví těsto i sníh a máte rázem inovativní koláč. Kokosový cukr koupíte v Naturele na váhu.
Mouku jsem použila poměrně novou a to špaldovou polosvětlou. Na pečení je výborná a budu z ní dělat i vánoční cukroví. Vzala jsem zásobu všech špaldových mouk do Naturely a tak si vybere každý tu svou. (A zatím nezdražily !!!)
Na koláč: 400g hladké mouky
250g másla (nebo Alsan bezmléčný z Naturely)
4 žloutky
100g cukru (ubrala jsem z původních 150g a bohatě to stačí)
1 prášek do pečivakůra z 1 bio citronu
Dále pak: 6 jablek
hrst rozinek
1 -2 lžíce cukru (podle kyselosti jablek, já jsem je neosladila vůbec)
skořice
4 bílky s 1 lžící kokosového cukru
Z ingediencí uděláme těsto a 1/3 odřízneme a dáme do mrazáku. 2/3 dáme do lednice odpočinout. Mezi tím si odjádřincuji jablka, nastrouhám a smíchám s rozinkami. Zapnu troubu na 180, ať se nahřeje. Vyndám těsto z lednice a lehce vyválené ho vložím na plech s pečícím papírem. Vyválet docela nejde a co nešlo, domačkám s pomocí rukou, okraje nemačkám do vysoka, jen do kraje plechu. Poklademe jablky s rozinkami a posypeme skořicí podle chuti. Pokud jsou jablka kyselá, přisladíme, ale teď na podzim už kyselá moc nejsou. Ušleháme sníh se špetkou soli a lžící cukru (to stačí ). Navrstvím sníh. Vezmu těsto z mrazáku a na struhadle ho nastrouhám nahoru. Dám péct na 180 asi 45min. Vonělo to jako na Vánoce a chutnalo hmm.....