Velikonoční mazanec
Chystáte se péct mazanec na Velikonoce a stále hledáte recet......
Dám Vám recept, který se mi osvědčil nejlépe a mazanec byl vždy vynikající.
Loni už jste podle něj mnozí pekli, tak vkládám opakovaně na motivaci ostatních.
Mazanec musím pak péct 2x za sebou, ten první vždy zmizne rychlostí blesku. Některé potřebné suroviny samozřejmě koupíte v Naturele.
INGREDIENCE:
400 g špaldová mouka bílá
100 g špaldová mouka celozrnná
80-90 g třtinový cukr (z něj 1 lžíce do kvásku)
2 ks žloutek
110 g povoleného, ne však tekoucího máslana
strouhaná citronová kůra z bio citronu
80 g rozinek namočených trošičku do rumíku - nebojte alkohol se vypeče, mazanec mohou i děti
42 g čerstvé droždí (1 kostka)
200 ml vlažného mléka
mandle plátky hrst - na posypání
vajíčko na potření
Z mléka, droždí a lžíce cukru necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozinky a citronovou kůru. Vložíme máslo, žloutky, vzešlý kvásek a vypracujeme těsto. Je to trochu tělocvik na výdrž. Těsto tak akorát, aby se nelepilo na mísu. Pomoučníme. Zakrývám sáčkem (který opakovaně používám) a ještě utěrkou. Díky unikátnímu klimatu, těsto krásně vzejde a neuniká z těsta vlhkost. Asi po 1,5 hod propacujeme a necháme ještě asi 30 min. Pak zpracujeme bochánek a dáme na plech vyložený peč. papírem. Nechám ještě kynout a asi půl hodiny. Pak pomažu vejcem, posypu mandlemi a trochu naříznu. Předehřejeme troubu na 200st. Dáme péct. Po 10 min. stáhneme troubu na 160st. a dopečeme asi 40-45 min. Přeji krásné Velikonoce !!
Vaječný likér z kokosového mléka
Máte rádi vaječňák?
Máte rádi chuť kondenzovaného karamelového mléka v krému?
Ale nemůžete laktózu nebo dokonce mléčné výrobky celkově?
Hurá.
V Naturele koupíte kondenzované KOKOSOVÉ mléko.
Už je více jak 14 dní skladem a prodej je super.
Budu ještě rychle objednávat na pátek, to vaječňák i krém do cukroví stíháme.
Kdo by chtěl, napište si rezervaci.
A chcete recept na vaječňák?
Děkuji paní Zelená Iveta za fotku i recept.
Takže:
4 žloutky ( domácí vajíčka jsou nej)
3 lžíce medu
Toto spolu vyšlehat do pěny
Poté přidat 300 ml mléka (i bez laktozy nebo nemléko, např. kokosové, to koupíte v Naturele)
2 kondenzované kokosová mléka
a dreň z vanilkového lusku.
Vše promíchat. Dát do hrnce a za stálého míchání metličkou přiveďte k varu. Nechat vychladnout a já tentokrát místo rumu dala domácí ořechovici. A je to pecka. Může tam být v podstatě jakákoli tmavá pálenka domácí, nebo rum.