Pečení

Pečení je pro mne relax a zábava. Zde je ukázka některých mých výtvorů, které je také možné ochutnat, i s dobrou kávou nebo čajem, přímo v naší Naturela kavárně. 


Svatební dort

Péct bezlepkově běžné dorty, bábovky, bublaniny, je pro mě už celkem snadné.
Ale upéct na přání kamarádce SVATEBNÍ dort bez lepku, to už je VÝZVA.
Kamarádka je jemná víla a tak jsem koncipovala i dort do jemného vzhledu. Korpus je světlý s jemnou vůní kůry z bio citronu.
Promazáno jahodovo/rybízovou marmeládou tak, aby navlhčila korpusy. Krém z mascarpone a smetany se svěží chutí kůry z bio citronu a do vrstvy jsem vložila plátky čerstvých jahod. Obě patra jsou stejná. Obmaz dortu je minimální a víc naturální jen tak, aby jemně prosvítaly korpusy. Přenádherné živé květy jsou od znojemské firmičky @Rozekvítek. Paní majitelka je velmi milá a po vstřícné domluvě, kdy je možné květiny vyzvednout, jsem si k paní Bučkové zajela a květiny jsme spolu vybraly. Moc děkuji za tuto službu, Vaše květiny daly dortu punc překrásnosti.
Dort mi zabral se vším všudy 6 hodin. Váží 4kg a doufám, že bude chutný a udělá radost chutí i vzhledem všem svatebčanům.  


Video na Instagramu


Velikonoční mazanec

Chystáte se péct mazanec na Velikonoce a stále hledáte recet......
Dám Vám recept, který se mi osvědčil nejlépe a mazanec byl vždy vynikající.
Loni už jste podle něj mnozí pekli, tak vkládám opakovaně na motivaci ostatních.
Mazanec musím pak péct 2x za sebou, ten první vždy zmizne rychlostí blesku. Některé potřebné suroviny samozřejmě koupíte v Naturele.
INGREDIENCE:
400 g špaldová mouka bílá
100 g špaldová mouka celozrnná
80-90 g třtinový cukr (z něj 1 lžíce do kvásku)
2 ks žloutek
110 g povoleného, ne však tekoucího máslana
strouhaná citronová kůra z bio citronu
80 g rozinek namočených trošičku do rumíku - nebojte alkohol se vypeče, mazanec mohou i děti
42 g čerstvé droždí (1 kostka)
200 ml vlažného mléka
mandle plátky hrst - na posypání
vajíčko na potření

Z mléka, droždí a lžíce cukru necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozinky a citronovou kůru. Vložíme máslo, žloutky, vzešlý kvásek a vypracujeme těsto. Je to trochu tělocvik na výdrž. Těsto tak akorát, aby se nelepilo na mísu. Pomoučníme. Zakrývám sáčkem (který opakovaně používám) a ještě utěrkou. Díky unikátnímu klimatu, těsto krásně vzejde a neuniká z těsta vlhkost. Asi po 1,5 hod propacujeme a necháme ještě asi 30 min. Pak zpracujeme bochánek a dáme na plech vyložený peč. papírem. Nechám ještě kynout a asi půl hodiny. Pak pomažu vejcem, posypu mandlemi a trochu naříznu. Předehřejeme troubu na 200st. Dáme péct. Po 10 min. stáhneme troubu na 160st. a dopečeme asi 40-45 min. Přeji krásné Velikonoce !!


Vaječný likér z kokosového mléka

Máte rádi vaječňák?
Máte rádi chuť kondenzovaného karamelového mléka v krému?
Ale nemůžete laktózu nebo dokonce mléčné výrobky celkově?
Hurá.
V Naturele koupíte kondenzované KOKOSOVÉ mléko.
Už je více jak 14 dní skladem a prodej je super.
Budu ještě rychle objednávat na pátek, to vaječňák i krém do cukroví stíháme.
Kdo by chtěl, napište si rezervaci.
A chcete recept na vaječňák?
Děkuji paní Zelená Iveta za fotku i recept.
Takže:
4 žloutky ( domácí vajíčka jsou nej)
3 lžíce medu
Toto spolu vyšlehat do pěny
Poté přidat 300 ml mléka (i bez laktozy nebo nemléko, např. kokosové, to koupíte v Naturele)
2 kondenzované kokosová mléka
a dreň z vanilkového lusku.
Vše promíchat. Dát do hrnce a za stálého míchání metličkou přiveďte k varu. Nechat vychladnout a já tentokrát místo rumu dala domácí ořechovici. A je to pecka. Může tam být v podstatě jakákoli tmavá pálenka domácí, nebo rum.


Vanilkový krém

Jak na vanilkový pudinkový krém, aby se neudělal na pudinku škraloup a krém, aby byl hladký a nesrazil se? Uvařím vanilkový pudink v mléku a NEpřidávám cukr. Po uvaření pudinku míchám z té nejvyšší teploty, aby se nevytvořil škraloup a abych tím nemusela míchat do vychladnutí až do upadnutí ruky, dám přes hrnec fresch folii, teplo se bude srážet ve formě páry a fólie se orosí, tímto kouzlem, se Vám nevytvoří tuhý škraloup, který nikdo nechceme. Puding necháme vychladnout do pokojové teploty. Máslo mám vytažené z předešlého dne, aby mělo také pokojovou teplotu. Vyšlehám ho s cukrem do příjemné našlehané hmoty, pomalu přidávám pudink po lžících tak, aby se krém nesrazil. A že ho mám světlý a není žlutý, jak kanárek ? To je tím, že v pudingu z Naturely, který je bio, bez lepku a hlavně bez přidaných barviv !!! Je tam přidaná opravdová vanilka a ne aroma a proto vanilku vidíte i cítíte a to jde.